nws_slohello
Novice


nws_slohello

01.12.2009 Evropska Komisija navdušena nad začetkom veljavnosti Lizbonske pogodbe

Lizbonska pogodba začne veljati danes, 1. decembra 2009.

Ob tej priložnosti bodo portugalska vlada, švedsko predsedstvo in Evropska komisija v Lizboni skupaj priredili slovesnost. Komisija verjame, da nova pogodba državljanom prinaša pomembne nove ugodnosti in da bo za zdaj umirila razprave o institucijah. Tako bo lahko Evropska unija ves svoj trud vložila v gladek izhod iz gospodarske in finančne krize ter v uresničitev svoje strategije za bolj vzdržno rast do leta 2020.

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je dejal: „Lizbonska pogodba vpenja državljane v središče evropskega projekta. Navdušen sem, da imamo ustrezne institucije za ukrepanje in smo v obdobju stabilnosti, da se lahko povsem posvetimo temu, kar je za državljane najpomembnejše.“

Lizbonska pogodba spreminja sedanji pogodbi EU in ES, a ju ne nadomešča. Uniji bo zagotovila pravni okvir in orodja, potrebna za spopadanje s prihodnjimi težavami in za odziv na potrebe državljanov.

Zagotovila bo, da bodo imeli evropski državljani več besede v zvezi z evropskimi zadevami, njihove temeljne pravice pa bodo zapisane v listini. EU bo bolje opremljena za izpolnitev pričakovanj na področjih energetike, podnebnih sprememb, čezmejnega kriminala in priseljevanja. Na mednarodni ravni bo imel njen glas več veljave.

Za več informacij...

Drugi komunikacijski kanali

Twitter
https://twitter.com/InterregITASLO

Spletni koledar
http://my.calendars.net/CBCP_Ita_Slo